Автентична селянська хатаВідпочинок в Осиковому ПлесіВідпочинок на природі
укр.   рус.

Все Згорнути Головна сторінка

Розгорнути Приватна садиба в етнічному стилі відпочинку
розгорнути Місця для відпочиваючих
Розгорнути Про Чугуїв
Розгорнути Природа
Розгорнути Проїзд
Розгорнути Відео

 

Поради і рекомендації з відвідування лазні загального характеру

Натуральні продукти   У залежності від того, чи нормально функціонує травна система або є збої в її діяльності, захворювання, особливості її роботи, кожен сам вирішує, що і коли є перед лазнею, що вживати в лазні і якому харчовому режимі дотримувати відразу після лазні. Однак є ряд загальних рекомендацій з цього приводу.

   Не слід ходити в лазню негайно після рясного прийому пиши (після обіду, вечері). Один з наших стародавніх лікарських порадників рекомендує приймати лазневі процедури спустя 4-5 годин після рясного прийому їжі.

   Не треба вживати в їжу перед лазнею такі продукти, що важко і довго переварюються. До таких продуктів відносяться, насамперед, м'ясні продукти, бобові, різного роду копченості, виробу з цільних зерен, сильно підсмажені продукти й утримуючі в собі велика кількість дубильних речовин; виробу, що містять багато жирів, особливо тварини походження (тістечка, морозиво, креми і т.п.); продукти, напхані консервантами, харчовими добавками, барвниками, штучними ароматизаторами та ін.

   Як перед лазнею, так і взагалі в харчуванні варто максимально утримуватися від уживання продуктів з харчовими добавками, уживати натуральні продукти і найкраще - приготовлені в домашніх умовах. Найкраще використовувати свіжі, мінімально оброблені продукти: споживати цільну їжу, а не її штучні еквіваленти і нехай це стане невід'ємною частиною вашого способу життя.

   Узагалі, на вживанні промислово приготовлених продуктів, що містять харчові добавки, варто зупинитися докладно, тому що найчастіше лазневі буфети суспільних (публічних) бань пропонують своїм відвідувачам саме такі продукти: різного роду чіпси (напхані зіллю, перцем і ще бог знає чим); горіхи, рясно обсипані зіллю; сушіння із сіллю; імпортні насолоди, невідомо, коли, де і з яких компонентів приготовлені, та інші не менш небезпечні для відвідувача лазні виробу.

   Використовуючи такі продукти, споживач не знає, які хімікати в них містяться. А оскільки продукт виглядає натурально і найчастіше має привабливий вид, споживач навіть не задається питанням, що він їсть. Що ж собою представляють харчові добавки? Це хімікати, за допомогою яких продукти відмивають (рятуючи від бруду, пестицидів, цвілі) обробляють, щоб охоронити від гниття; застосовують барвники, щоб додати продукту привабливий вид; наносять шар хімікату, щоб запобігти утраті вологи; насичують продукт ароматичними речовинами, щоб додати йому привабливий запах; пічкають смаковими субстанціями, щоб імітувати дійсний смак: використовують антиоксиданти, щоб продукт не утрачав своїх зовнішніх ознак у результаті окислювання; обробляють продукт похідними від нафти, щоб охоронити його від прогоркання; використовують антимікробні засоби для запобігання від мікроорганізмів і т.п.

   Подвійно небезпечно вживати такі продукти в лазні. Справа в тім, що під впливом лазневих факторів (температура, вологість та ін.), усі процеси в організмі різко міняються, особливо обмінні процеси і за певних умов харчові добавки в цих змінених умовах можуть сильно нашкодити організму. Це ж відноситься і до напоїв, що не менш, а найчастіше ще більш напхані добавками, газами, консервовані соки, на яких часто написано «Натуральні», насправді з великою часткою різних домішок. Шкідливо вживати взагалі, а ще небезпечніше в лазні газовані напої і води, тому що гази, що містяться у водах, є активними каталізаторами шкідливих процесів, що можуть виникнути, зокрема, у травній системі.

   Особливо обережними з прийомом таких соків і вод повинні бути обличчя з надлишковою вагою, що страждають ожирінням, а також іншими захворюваннями обміну речовин, печінки і бруньок.

   Найпоширенішим напоєм багатьох відвідувачів бань є пиво, а досить багато хто не відмовляються і від прийому алкогольних напоїв, у тому числі і міцних. Здорові молоді люди переносять таке легкодумство досить добре, хоча і вони наносять собі шкоду. Що ж стосується людей літніх, що так ще страждають різного роду недугами, їм пиво й алкогольні напої приймати дуже небезпечно щоб уникнути шкідливих наслідків, що можуть привести навіть до трагічних результатів. На жаль, сьогодні пиво навіть заводського производста часто робиться із сурогатів і замінників і містить хімічні добавки.

   И вже просто небезпечно приймати в лазні різного роду стимулятори і т.п. Небезпечно в лазні приймати і багато лікарських препаратів: справа в тім, що в парної усмоктування лік різко знижується, тому що кров від шлунка й інших травних органів відтікає до шкірного покриву і функціонування цих органів різко падає.

   Не можна в лазню ходити із зовсім порожнім шлунком або з почуттям голоду. Що ж і коли можна є перед відвідуванням лазні? У лазневий день з ранку краще дотримувати дієти, що щадить. На сніданок бажано використовувати плоди, овочі, до яких можна додати рибу, яйця, молочні продукти, круп'яні. Потім обід. Бажано, щоб за обіднім столом не було спокус: провина, смажених, копчених, солоних, маринованих, солодких виробів. Краще вживати продукти, що легко переварюються: овочі, фрукти, сир, кисломолочні продукти, вироби з яєць і ін.

   Що ж можна вживати під час лазневих процедур? У багатьох регіонах Росії існував звичай: подавати при вході в лазню кожному відвідувачу кілька шматочків редьки. Згідно Авіценні, у стародавності вживали не тільки культурні сорти редьки, але і дикі. Під дією жари і вологості з організму з потім вимиваються деякі мінеральні речовини, зокрема, солі калію, кальцію, натрію, і, приймаючи натуральні соки з овочів і фруктів без цукру, ви постачаєте організм цими речовинами. Соки овочів, плодів, ягід є дуже важливою складовою частиною харчового раціону: саме за рахунок соків (натуральних) організм одержує велику частину необхідних мінеральних речовин і вітамінів, а також інших біологічно активних речовин (органічні кислоти, цукри, жирові олії, ефірні олії, алкалоїди, фітонциди, гіркоти та ін.).

   Для угамування спраги завжди був напоготові в російській лазні, і особливо в передбаннику, прохолодний квас, присмачений чи м'ятою іншими запашними приправами. Особливою популярністю як напій у лазні користався квас, у готуванні якого наші предки були великі майстри і вигадники. У пошані був так називаний парної квас - ядрений, шипучий, що б'є в ніс - найкраща альтернатива сучасному пиву.

Приватна садиба в етнічному стилі "Осикове Плесо" та лазня
Адреса: Україна, Харківська обл., м. Чугуїв, вул. Калмицька (Фрунзе), 40, схема проїзду
тел. у Чугуєві: +38 05746 413-73, веб-сайт: http://www.pleso.org.ua
тел. +38 050 325-26-90, 05746 4-13-73, 097 310-29-87, 050 873-04-97
+38 063 046-66-99, 096 825-70-29, 068 87-96-866


На головну || Садиба || Місця для відпочиваючих || Російська (руська) лазня || Про Чугуїв || Природа || Проїзд || Відео